Sayfalar

9 Ekim 2012 Salı

İş Görüşmesine Gitmek

Hadi basvuruyu hazirladik, sira geldi gorusmeye gitmeye. Oncelikle kiyafet ve ayakkabi konusuna deginecegim. Ustunde at tepinmiş gibi burusuk ceket-gomlekle gitmeyin lutfen. Veya renkli bir skiny jeansin uzerine, beyaz gomlek, altina topuklu ayakkabi giyince oldum ben diye düşünmeyin. Illa pahali marka kiyafet giyilmesine gerek yok, temiz ve utulu, hatta biraz ciddi is kiyafeti sizin bir-sifir önde olmanizi saglar. Gorusmeye onem verdiginizi gosterir sonucta dış gorunum ne kadar onemli olabilir ki diye dusunseniz de algi yonetimi bu iş.

Gorusmeye gitmekten vazgectiniz veya bir aksilik cikti gorusmeye gidemiyorsunuz veya gec kalacaksiniz, insanlik hali, herkesin basina gelebilir. Ama haber vermemek! Cıssss! Insan kaynaklarinda sizinle gorusecek kisi de gorusmelerini,toplantilarini ve islerini size gore ayarliyor. Gorusme saati geldiginde adayin gelmedigini gormek gercekten gorusecek kisiyi de zora sokuyor.Gorusmeye gelmeyen ve haber vermeyen kisiler de kara listeye alinabiliyor, is hayati bu belli olmaz,bugun gelmediginiz gorusme, yarin öbür gun baskalarini araya sokarak girmek isteyeceginiz bir is olabilir.

Bir de gorusmeye gitmeden once trafik vs gibi aksakliklari goz onunde bulundurarak, evinizden erken cikin. Her yeri navigasyon cihazi gibi bilmek zorunda degilsiniz. Ama sirketin adresini ve en kotu ihtimalle sirketten gorustugunuz kisinin telefon numarasini yaniniza alin. Ama hic adresi bulmak icin caba sarf etmeden, hemen telefona sarilip, sizi arayan kisiye "efendim ben simdi suradayim, oraya nasil gelecegim" seklinde adres tarifi istemek icin aramayin. Karsinizdaki kisi daha adresi bulamiyor, bizim isleri nasil yapacak diye dusunmesine sebep olabilirsiniz. Hatta adrese nasil ulasacaginizi gosteren bir krokinin ciktisini da yaniniza almak faydali olacaktir. Ola ki siz bulamazsaniz, atlayin taksiye verin elinizdeki krokiyi:)

Gorusmenin oldugu yere cok erken gittiyseniz, hemen gorusme yapilacak binaya girmeyin, etrafta kafe, magaza gibi bir sey var ise, biraz zaman öldurebilirsiniz. Gorusme saatinize yaklasik 15 dakika kala gorusme yerine gitmekte fayda var.

Gorusmeye binasina cok az mesafe kaldi, yaninizda bir ayna varsa aynaya, yoksa herhangi bir arabanin camina nasil gorundugunuze bakin, kadinlar rujlarini yenileyebilir, erkekler de kravatini duzeltebilir. Bir de hemen gorusmeye girecekseniz, cok agir parfum sıkmayın. Temizlik hissi uyandiran bir kokuyu sıkarsaniz, karsinizda da olumlu etki yaratacaktir.

Son olarak, sahne sizin denilecek bir andir gorusme. Konsere cikacak sanatci gibi, kendinizi iyi hissetmenizi saglayacak sey ne ise onu yapin. Mesela ben olabildigince yuksek sesle, mp3 playerimda en gaz sarkilari dinlerim:) Innn ınn! Cekilin yoldan:)
fotokaynak

6 yorum:

  1. Gençler tavsiyelerinize uyacaklardır..

    YanıtlaSil
  2. Eye of the tiger geldi aklıma :p bir daha görüşmeye gidersem aklımda olacak kesinlikle işe yarar canım :) son bir şey eklemek istiyorum bayanlar için, kolye yüzük bileklik gibi aksesuarları göz alıcı şekilde takmayın öyle ki mülakatı yapan kişi de kadında (ki %99 kadın oluyor) gözü sizin takılarınızda dolanmaktan sizi dinleme konsantrasyonu dağılabilir, işin kötüsü onun odak noktasını yitirdiğini anlayınca siz de dağılabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eye of the tiger cok dogru secim! tam gaz parca:)taki konusunda cok haklisin. kadinlar kadinlari suzuyor:)

      Sil
  3. Peki o zaman bir şey sorayım. Görüşmelerde kahverengi giymeyin derler ya hep, doğru mudur sence?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Francesca bence kahverengi şık bir takim da olur, kesim, kumas guzel durduktan sonra neden olmasin diye dusunurum sahsi fikrim. Ama bu konuda oyle bir giyilmez diye kalip olustugu icin, riske atmamak lazim, gorusmeye alan kisinin onyargisi varsa sorun olabilir veya bile bile giymis demek ki onemsemiyor diye de dusunebilir. Dedigim gibi sahsen no problema:) Ben gorusmelere gittigimde ne renk giyiyordum diye soracak olursan klasikcilerdenim:) Siyah veya lacivert:)

      Sil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.