Sayfalar

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Roma 2

Roma'da 2.gun. Esimin arkadasi ile daha onceden sozlesmistik. Kendisi Roma'li. Bizi otelimizden aldi ve arabayla sehir turu yaptik. Kahvaltimizi yapmamiz icin bizi sehrin manzarasini gorebilecegimiz bir tepeye cikardi. Iste klasiklesmis Italyan kahvaltisi...Kruvasan ve kahve.  Bu kruvasanlarin icinde krema var, cok lezzetli. Ustunde pudra sekerli seyleri yerken,genellikle leblebi tozu yutmuscasina bogulma becerisi gostersem de bunu afiyetle yedim :)

Daha onceki bir yazimda yazmistim. Askini kilitlemek ile ilgili bir batil inanc. Okumak isteyenler icin iki tik tik. Bu tepe askini kilitleyenlerin kilitleri ile dolu.
Arkadasimizin yanindan ayrildiktan sonra, Vatikan'da solugu aliyoruz. Vatikan Pazar gunleri kapali. Gitmeden once programinizi ona gore yapin. Ayrica, Vatikan'a kisa sortlar, etekler, omuzlari acik bluzler ile girmek yasak. Yaninizda sal bulundurabilirsiniz veya kot -tshirt kombini gibi daha makul seyler giyebilirsiniz. O kadar siraya girdikten sonra gidip de sizin kiyafetiniz uygun degil diye alinmamak,herhalde insani cildirtir. O yuzden bastan sartlari bilip de gitmekde fayda var.


Bir de Vatikan'a girmek icin inanilmaz bir kuyruk var. Biz kuyrugu gorunce acaba girmesek mi dedik. Sonucta buraya kadar geldikten sonra, burayi gormeden olmaz dedik ve kuyruga girdik. Kesinlikle hizla ilerliyor. Cunku kontroller siki bir sekilde yapilmiyor. Gozunuz korkup girmemezlik yapmayin.

Siranin bas kismi sadece
Vatikan'da en basta Vatikan-St.Pietro Basilica'yi gezdik. Burada giris ucreti odemiyorsunuz. Ici oldukca etkileyici. Buradan ciktiktan sonra, Vatikan Muzesi'ni gezdik. Yanlis hatirlamiyorsam giris ucreti kisi basi 6 Euro civari idi. Bu arada onemli bir nokta Vatikan'da Roma Pass gecmiyor. Gidince sormayin, internet sitelerinden okuduklarim kadariyla soranlara "Burasi Vatikan, Roma degil" diyorlarmis. Bazi bilgiler onemsiz gibi gozukse de onemli olabiliyor. Ben de olabildigince okuduklarimi, gorduklerimi sizinle paylasmak istiyorum.
Vatikan Muzesi'nden ciktiktan sonra, Vatikan Kule(Cuppola)'ya cikiyoruz. Buraya iki turlu cikis mevcut. Birincisi yuruyerek, ikincisi asansorle. Asansor belirli bir noktaya kadar cikabiliyor. Daha sonraki kisimlari herkes yuruyerek cikiyor. Kesinlikle tek tavsiyem asansorle cikin. Ben resmen eseklik ettim. Gitmeden bir blogda asansorsuz cikilan kisim kolay cikiliyor, asansore binmenize gerek yok diyordu. Ben de okudum, ogrendim ya, esime yuruyerek cikalim dedim. O diyen dilimi esek arisi soksun! Kesinlikle parasinda degilim yuruyerek 5 Euro, asansorle 7 Euro. Yani arada fark yok neredeyse. Biz cikmaya basladik. Asansorle cikilan noktaya geldigimizde zaten dilimiz bir karis disaridaydi. Acaba donsek mi dedim, hic cikmasak? O kadar cikmisiz artik, hadi gayret dedik. Yukari ciktikca, merdivenler iyice daralmaya basladi. Bazi noktalarda egilerek, duvara iyice yaslanarak gectik. Yukari ciktikca aklima burada olsem, kalsam tovbe billa beni indiremezler, burada olur kalirim dedim:) Saka bir yana, ne kadar giriste uyarsalar da, tekrar tekrar yaziyorum, kapali alan fobisi olanlar, kalp, tansiyon hastalari vs gibi kisiler kesinlikle cikmasin derim. Digerleri icin de tavsiyem kesinlikle asansorle cikin. Neyse biz dil bir karis disarida da olsa, yukari ciktik. Yukarida manzara asagidaki gibi:

Vatikan'i Isvicreli askerler koruyor. Parali askerler tarafindan korunmasi bazi donemlerde sertce elestirilse de ve bu askerler Papalara zaman zaman ihanet etseler de, Vatikan'in sirlarini disari tasimadiklari icin,Isvicreli askerlerin korumaya devam ettigi soylenmektedir. Kiyafetleri rengarenk. Michelangelo bu kiyafetleri cizmis ve aradan gecen bunca zamana karsin ayni kiyafelerin giyilmesine devam edilmis. Bu askerler ile fotograf cektirmeden olmazdi:)
Vatikan'dan ciktiktan sonra, yurume mesafesinde olan Melekler Kalesi'ne gittik. Melekler Kalesi Dan Brown'un Melekler ve Seytanlar adli kitabinda yer alir, hatta yanlis hatirlamiyorsam bir kismi bu kalede cekilmisti. Vatikan ile Melekler Kalesi'nin arasinda yer alan kopru herhangi bir tehlike aninda Papa'nin Vatikan'dan Melekler Kalesi'ne kacisini sagliyor. Fatih Sultan Mehmet'in oglu Cem Sultan bu kalede 4.5 yil hapsedilmistir.
Veee Roma'da her yerde karsiniza cikabilecek en guzel sey! Roma dondurmasi. Yillardir burada her yerde Roma dondurmasi yazar. Cocuklugumdan beri acaba Roma dondurmasi derken gercekten Roma'yi mi kastediyorlar diye merak ederdim.Kesinlikle bir bildikleri varmis. Roma dondurmasi her an yenilesi bir sey, kahvaltidan hemen sonra, ogle, ikindi, aksam hatta yatmadan once:)

7 yorum:

  1. oh ne guzel...icinize sindirsin :))

    bende italya'ya gitmek cok istiyorum. ama aklimda bir konsept var. ancak bu konsept icin zamanim yok :( insan soyle yanina birini daha almali, arabaya atlamali, cok degil iki kisi "italyadaki film setlerini gezmeli". efendim nedir bu film setleri? Mesela "the american" in gectigi castelvecchio calvisio, ozpetek'in son filminde asik oldugum Lecce, "the godfather" in sicilyasi vs..vs... daha uzar gider.

    guzel bir rota, kafa arkadas ve iyi bir navigatorle bu is biter :) tabi italyanca sozlugu unutmamak lazim...

    soyle bir ay tatilim olsun, ilk yapacagim is bu olacak!!!

    sizin resimlerde super! unutulmaz bir tatil oldugu kesin :)

    Baci e Abbracci!!!

    YanıtlaSil
  2. okurke sanki yeniden roma'daymışım gibi hissettim... ne güzel bir şehir. dondurmalara ise diyecem yok NUMNUMNUMMMM diyorum sadece :)

    YanıtlaSil
  3. Canım harika ayrıntılara değinmişsin bunları yazıyorum bir köşeye :)) Roma'ya yaz mevsiminde gitmek isteyen biri olara Vatikan'a elimi kolumu sallayarak şort ile dalmaya çalışabilirdim mesela :) ya da ayrı bir ülke olduğunu bilsem de içinde olduğu için ilçe muamelesi yapabilirdim :P Okurken sırayla hem pizza hem dondurma hem de kruvasan çekti canım :)) tavsiyelerini kesinlikle dikkate alacağım tatlım :)) (vatikan'da sıra, asansör kuyuruğu, roma pass gibi) aşkımı da kilitleyeceğim mutlaka :))

    YanıtlaSil
  4. Modadan geri kalmayalım dimi Bu firma dizilere falan da sponsor oluyor ne yapsalar moda olur kesin burda galerileri falan var http://www.facebook.com/pages/NG-STYLE/178635438824045?sk=wall

    YanıtlaSil
  5. Kiz kiza toplandik :Ne guzel bir program bu, acayip ozendim, ileriki yillarda fikrini calabilirim:P

    Lacivert ojeli kiz: Senin Italya postlarini okudugum zamanda super, en yakin zamanda keske biz de gitsek demistim. Galiba cok icten dilemisim:)

    Giz: Aklima geldikce atlamadan yazmaya calisiyorum. Isinize yarayacaksa ne mutlu bana. Bu arada askini kilitlemeden gelmek yok:)

    Floydian: Ilginen cikabilir diye yorumunu yayinladim. Bu arada Facebook'da olmayan bir kisiyim:)

    YanıtlaSil
  6. Kahvalti az olsa da insan doyuyor di mi canim;)
    Yanina dondurma da eklemek kaydiyla:P

    Oyle guzel bir dille anlatiyorsun ki canim, Italya'da yasayan biri olarak bunlari yazma becerisi yoksunluguma kizdim:/

    Ayrica ne de sirin giyinmissin sen;) Nar cicegi mi cantan?;)

    YanıtlaSil
  7. Sevgi:Tabi canim doyurucu oluyor. Ben gordukce istahi acilan bir insan oldugum icin, sucuklar, menemenler onumde olsun yedikce yerim, ama kahvalti demek kruvasan ve kahve demek dersen, o zaman da doymayi bilirim:) Herhalde insanin gozunun doymasi ile ilgili bir sey:) Canim ayrica yorumun beni cok mutlu etti:) Trilaylay! Ama ben de senin yazdiklarini cok keyifle okuyorum, hatta yeni yazini gormeyince niye yazmiyor diyorum:)
    Evet evet nar cicegi:) Yaz gunu en sevdigim renklerden:)

    YanıtlaSil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.