Sayfalar

25 Mart 2012 Pazar

Bir Bale Gecesi: Zorba

Bale, tiyatro, opera...Izledigimde buyulenmiscesine cikarim salondan ve her seferinde iyi ki varlar derim. Uzun zamandir `Zorba` adli baleye gidecektik. Gecen hafta biletlerimizi aldik, sonunda arkadaslarimizla baleyi izlemeye gidebildik. Esasinda meshur bir kitap. Nikos Kazancakis yazmis. Ben henuz okumadim, normalde tersi yapilir herhalde, kitap okunur, sonra bale izlenir :)

Soyle soyleyebilirim, bale bir cok insan icin onyargili yaklastigi bir sahne gosterisi olabilir.Bence izlemeye baslayinca, muzik, kostum isin icine girince, esas buyu basliyor...Ankara'daki Opera binasinin zaten kendine ozgu bir havasi var, Zorba adli bale de bol bol Yunan muzikleri, bol bol estetik hareketler....Tam bitti dediginiz anda, tekrar dans etmeye basliyorlar, sonra tekrar ve sonraaaa tekrar...Her seferinde daha cok alkisliyorsunuz, bir kez daha ciksinlar, 5 dakika daha fazladan izleyeyim diye...Hayatimda bu kadar cok alkisladigim bir zaman olmamisti diyebilirim.

Zorba'dan sonra, Ruhi Bey'e jazz dinlemeye gittik. Ruhi Bey bu seneki Ankara kesiflerimizden, ne zaman acildi bilmiyorum ama kalite canli muzik olmasi nedeniyle tercih sebebimiz oluyor. Ortalama buyuklukte bir mekan, dolayisi ile sahne size cok yakin, gelenlerin birbirlerini tanimalari sebebi ile "Ankara burasi... Cogunlukla insanlar birbirini tanir" imajini kuvvetlendiren bir yer....

Guzel bir gece...Keyifli ve mutluluk verici....

11 yorum:

  1. Zorba güzel bir eserdir ki bende de yeri ayrıdır çünkü bir arkadaşım karakterlerden birini bana benzetir ve baleyi de çok severim eminim güzel bir prodüksiyon olmuştur ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet guzel bir esermis, yakinda kitabini da okuyacagim, karakteri sana benzettigine gore, sen de cok iyi bir dostsun demek ki:)

      Sil
  2. sevgili Lulu,
    okulların zorunlu götürmeleri dışında hiç baleye ve operaya gitmedim ben!
    dediğin gibi, biraz mesafeli bir duruşumuz var sanırım toplum olarak.
    ama bu postun beni yine harekete geçirebilir belki de;)
    ruhi bey'i de çok merak ettim, ankara'ya gelişimde gitmek isterim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onceden ben de oyleydim Ezgicim bir nevi zorunlu gidislerdi benimkiler, sonradan sevdim. Gelince haber verirsen birlikte de gidebiliriz:)

      Sil
  3. Bale, tiyatro, opera bir de müzikal eklesek buna şahane olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muzikal icinde en sevdigim, hatta su aralar fosforlu cevriye var, bir turlu bilet bulamiyorum, en yakin zamanda bu muzikali gormek istiyorum

      Sil
  4. şimdi postunu görünce fark ettim gitmek istediğim 2 bale var 1. Hürrem Sultan 2. Genç Weber'in gözyaşları hemen devlet operaya bakayım. Zorba İstanbul'da oynadığı zaman gitmeliyim senin tavsiyen üzerine:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilufercim bende Genc Weber'in Gozyaslari'ni duymamisim bu zamana kadar. Merak ettim ben de. Zorba'yi tavsiye ederim.

      Sevgiler

      Sil
  5. Sosyal aktivitelere katılman çok hoş, bunları bizlere aktarman daha da hoş. Küçüklüğümden beri opera fobisi aldı başını gidiyor, küçükken bir kaç ''Opera içinde cinayetli'' korku filmi egzantereleri gelmişti karşıma, o gündür ben operaya hiç gidemiyorum. Korkunç maskeli olan bir tipdi. Umarım bu fobimi en kısa sürede kırarım, velhasıl çok çok zor.

    http://kacikturuncu.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim guzel yorumun icin. Opera icinde cinayetler tabi o yaslar icin dogru bir baslangic olmamis:( Bundan sonra nasil fikrin degisir bilmiyorum ama sanki biraz zor:( Yani ben de oyle baslasaydim kesin fobim olurdu

      Sil
    2. bu ara dobu takip edemiyorum hiç, izleyerek yorum yapmayı çok isterdim ama ne yazık ki izlemedim eminim çok güzeldir daha benim hiç etkilenmediğim bir şey olmadı zaten operada havasıyla ortamıyla ayrı bir güzel :)

      Sil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.