Sayfalar

30 Ekim 2012 Salı

Türkan

Yaklasik bir kac once Ayse Kulin'in Türkan adli kitabini okumustum, filminden haberim yoktu, gecenlerde esimle D&R'da gezerken, filmini gorunce, hemen aldik. Tatildeyken de yanimda goturmustum, izledim iki gozu iki cesme. Resmen icime isledi. Ne buyuk haksizlik dedim. Keskeli cumleleri cok sık kurmam esasinda, filmi izledikce, keske dedim Turkan Saylan yasarken, gidip tanişsaymisim dedim bu buyuk insanla. Galiba cok etkilendim, uzuldum, ne istediler dedim, yatakta yorgani uzerime cekip agladim agladim...

Yazarken hala etkisinde kaliyorum galiba. Etkisini bir kenara birakip biraz da olsa hem kitabini hem de filmini anlatayim. Ayse Kulin'in yazim dilini severim, cumleleri akicidir, beni bir sekilde okurken icine alir ve genelde bir kac saat icinde de kitaplarini bitirmis olurum. Türkan adli kitabini okurken en baslarda dogrusunu soylemek gerekirse, biraz sıkıldım, hatta kenara koyup birakacaktim. Cunku kitabin baslarinda biraz fazla mektuplara yer verilmis, sonrasinda ise kitap yine akmaya basladi, Turkan Saylan'in azmini, cuzzamlilarla mucadelesini, ayakta tutunmasini, ikilemlerini, kararligini, korkularini anlatmis. Kitabin basini gecince, kitap acildi ve gayet de guzel bitti.

Filme gelince, Ayse Kulin'in kitabindan esinlenilse de, Turkan Saylan'in son gunlerini konu almis, baskindan sonrasini...O kadar halsizken,hastayken, tek amaci insanlara yardim etmekken, birden son gunlerinde evine yapilan baskinla basliyor film. Turkan Saylan'in o gunlerde en buyuk istegi Cagdas Yasami Destekleme Dernegi'nin 20. yil kutlamalarina kadar yasayabilmek! Yani dusunun ne kadar bicak sirti bir cizgide, olumle yasam arasinda bir yerde pamuk ipligiyle bagli bir donem... Evi baskin sirasinda resmen talan ediliyor, ne bulmayi umuyorlarsa! Hayati boyunca cuzzamlilara yardimci olmus, onlara dokunmus ve ondan sonra gelen hekimlerin de dokunmaktan korkmamalarini ogretmis. Milyonlarca kiz cocuguna kardelen projesi ile okuma firsati sunmus. Hepimiz kendi capımizda elimizden geldigince iyi insan olmaya calisiyoruz, ama nereye kadar baskalari icin bir sey yapiyoruz? Kendi adima soyleyeyim, bu kadinin yaptiklari yaninda kendi yaptiklarimin lafi bile olmaz. Neyse konudan sapiyorum. Filmi izlerken, Turkan Saylan'in eski hastalari ile vedalasmalari, ölumle yuzlesmeye hazirlanmasi, torunu ile diyalogu, herkes icin kosup dururken, kendi cocuklarinin da annelerini baska cocuklar ile paylasmak zorunda kalmalarindan yasadiklari uzuntuyu yani tum insani yanlari ile Turkan Saylan'i anlatiyor.

Film icime isledi. Bu guzel insanin kiymeti yeterince bilinmedi diye dusunuyorum. Yazik cok yazik!

6 yorum:

  1. Ben bu ülkede olanları öyle garip karşılıyorum ki bazen nutkum tutuluyor, anlam veremiyorum. Türkan Saylan'da da bunları hissetmiştim. Kitabını okuduğum sürede dahi birçok kişiden çok yanlış sözler duydum, buna rağmen onu yılmadan savundum.. Bence kıymetini bilen birkaç kişinin bile olması güzel.. Filmini izlemeyi çok isterdim ama etkisinde kalmaktan korkuyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yalan yanlis sozler duyunca cok uzuluyorum, filmde etkilenmemek mumkun degil, ben salya sumuk agladim resmen

      Sil
  2. ben türkanın dizisini de izledim filmini de en kısa zamanda izleyceğim. hayranlıkla izledim ve okudum . ışıklar içinde uyu TÜRKAN !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizisini izlememistim, filmini gercekten cok sevdim, Turkiye onemli bir degeri kaybetti

      Sil
  3. Bende aynı hislerdeyim... Önce filmini izlemiştim, çok etkilenmiştim ama hkitabı bambaşkaydı doğrusu... Tüm ayrıntılarıyla, tüm korkuları, masumiyeti, tüm azmiyle Türkan Saylan... Çok çok çok büyük bir kayıp, keşke daha önceden, çok daha önceden farkedebilseydik ülkece... Keşke ona kötü günleri yaşatmasaydık, yaşatmak isteyenlere engel olabilseydik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keske demekten baska bir sey gelmiyor elden

      Sil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.