Sayfalar

30 Mart 2011 Çarşamba

Paris ve Gezilecek Yerler2

Paris deyince ilk akla gelen tabi ki Eyfel Kulesi ama sunu belirtmekte fayda var, gitmisken ben bir Eyfel'e cikayim derseniz, o is hemen olmuyor soyleyeyim. Uzaktan Eyfel'in altinda belli belirsiz karartilari gorunce anlayamiyorsunuz ama yaklastikca gozlerinize inanamiyorsunuz. Bir suru insan kuyrukta, acaba beklesek mi diye tereddute dustuk, ogleden sonra gitmistik. Sonra baktik ki bu siranin sonu yok, Eyfel turunu baska bir gune biraktik.  Biletler yanlis hatirlamiyorsam kisi basi 13 euro civarindaydi. Iki asansorle ciktik. Manzara cok guzel, giderseniz kalabalik gozunuzu urkutmesin,azimli olun, erken saatlerde gidin, gormeden gelmeyin. Sunu yine belirteyim sabah 10:00'da kuyruk var, ama yine de katlanilabilir bir kuyruk. Ayrica, Eyfel'in onunden Eyfel kulesi gibi hediyelik esyalarinizi pazarlikla ucuza alabilirsiniz.



Eyfel'in onundeki alanda gelin ile damat gorduk. Kendi aralarinda bir kutlama yapiyorlardi. Cok hos gozukuyordu.
Burasi Arc de Triomphe. Champs-Elyssées'nin sonunda. Napolyon oldugunde, cesedi bu anitin altindan gecirilmis.

Arc de Triomphe'den Champs-Elyssées manzarasi asagidaki gibi gozukuyor.
Burasi Panthéon. Ilk kurulus amaci kilise olarak kullanilmasi olsa da, gunumuzde bir anit mezar ozelligi tasiyor. J. J. Rousseau, V. Hugo, Monet ve Emile Zola'nin mezarlari da Pantheon'da bulunmaktadir. 
 Burasi da Notre Dame. Aksam 18:30'dan sonra gittik. Dua toreni vardi. Biz de izledik. Fransizca bilmedigim icin, vaazin bazi bolumlerini Bay C. tercume etti.

Louvre Muzesi. Kaldigimiz otelden tek bir metro ile Louvre'un icine kadar gittik. Paris'e iki uc gun yeter diyenlere, sadece Louvre'u bir gun gezdik, o da resmen kosturmaca oldu diyebilirim. Bol bol fotograf cektik ama sadece bir kac tanesini buraya ekliyorum. Louvre'un yeni simgesi olan camdan piramit icin cok tartismalar yapilmis. Kimisi tarihi bir yapiya bu modern piramitin ne isi var demis, kimisi ise tezatlik yuzyillar sonra anlasilacak demis, en basta ben de yadirgamistim yillar once fotograflarda gorunce ama herhalde gozum alisti. Sanatsal acidan tabi ki yorum yapamayacagim, benim yorumum sadece hissiyat:)

Meshur Mona Lisa. Onunde o kadar kalabalik var ki, zaten Mona Lisa'yi gormeseniz bile kalabaligi gorunce kesin burada diyebilirsiniz:)

Seinne nehir turu. O kadar keyifliydi ki. Acikcasi en basta nehir turundan vazgecsek mi diye dusunuyordum. Iyi ki Bay C. beni dinlememis. Fransiz muzikleri, sagim solum tarih, yanimda sevgilim, tekrar diyorum o an bir masalin parcasi gibi hissettim kendimi. Yazdikca da bunalima girebilirim:(
Burasi da Jardin du Luxembourg( Lüksemburg Bahçesi) . Gittigimizde hava da gunesliydi, herkes cimlerde, sanki universite kampusu gibi. Paris'de parklarda parka ait sandalyeler de bulunuyor. Herhalde bizim evde sandalye yok veya dugun yapacagiz sandalye lazim gibi seylerle sandalyeleri kimse almiyor:P Herhalde burada ertesi gune kalmazdi diye dusunuyorum. Cok mu kotumser oldum ne? Neyse eline kitabini, dergisini alan gelmis.Gunesin ve kitabin tadini cikariyorlardi. Bazilari da satranc oynuyordu. Paris' de herkes parklarda. Bir de o kadar genis ki, Istanbul'da hissettigim gibi sikisiklik hissi orada yok, daha ferah her yer, daha yesil, nefes aldigimi hissettim.
Guneslenen gencler...Kis gunesi....
Burasi da alisveris merkezi Lafayette. Beni bu alisveris merkezinin yiyecek icecek bolumune birakabilirsiniz. Hic hayir demem. Hele o tatlilar......Offff. Gece gece yine aklima geldi. Gidip helva mi yapsam:P Yerini tutar mi acaba? Yok yok en iyisi fici gibi olmadan gidip yatayim. Konunun ozu...Paris guzel yer, gidin gezin gelin...



4 yorum:

  1. offfff gitmek istiyorum biran önce amaaa!!=)

    YanıtlaSil
  2. CMOS giderken beni de gotur, hatta beni orada birak:) Offf tekrar gitmek istiyorum!

    YanıtlaSil
  3. sen bir harikasın! (bay c'nin de hakkını yemeyelim tabii :))
    inanılmaz sistemli bir gezgin aile ile karşı karşıyayım anlaşılan :) notlarının çıktılarını alıp gidicem, müzelere vaktim olmayacak bu kez (louvre'u görmüştüm zaten) ama diğer bölümlerin işime yarayacağı kesin.

    yorum yazdığında hemen iphone'dan bloguna atlayıp birçok kısmını turladım ama ancak şimdi cevap yazabiliyorum.. gerçekten çok güzel blog, bundan sonra sürekli takipteyim!
    çok teşekkürler canım :)


    http://wear-a-smile-wear-a-smile.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Wear a smile: Yazdiklarimi begendigine cok sevindim. Paris konusunda kesinlikle Bay C cok calisti. Italya postlarima bakinca benim tembelligim cok net gozukuyor:) Blogum hakkinda yorumlarin icin de cok tesekkurler. Umarim cok guzel bir Paris gezisi olur. Ben de en kisa surede tekrar gitmek istiyorum

    YanıtlaSil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.