Sayfalar

8 Ekim 2012 Pazartesi

İş Dünyasına Adım Adım

Biliyorsunuz genellikle işle özeli birbirine pek karistirmiyorum, bu blogda daha cok iş dışı konulardan bahsediyorum. Fakat son zamanlarda iş arayan kişilerin danışabilecegi bir kişiye o kadar cok ihtiyaclari oldugunu gördüm ki belki bir yardımım dokunur diye kisisel goruslerimi paylasmak istedim.

Öncelikle ekmek aslanin agzinda cok dogru, yalniz sunu da unutmamak da fayda var. Adaylar bir is bulmak icin ne kadar istekli olsa da emin olun ki isverenler de açık olan kadroyu bir an önce dogru insan ile kapatmayi istiyor. Bir kişi ısten ayrildiginda veya kadro artisi oldugunda, insan kaynaklarinin işi o kadroyu makul bir zamanda kapatmaktir. Aday arama, adaylar ile gorusmeler yapma, pozisyona gore ikinci-ucuncu gorusmelerin yapilmasi, varsa testlerin uygulanmasi, hadi hersey yolunda gitti diyelim teklif asamasina gelinmesi...Yani uzun bir sure demek! Tabi o bos kadro sebebi ile sirket icinde calisan mevcut personelin ustune de daha cok sorumluluk yuklenmesi ayri bir konu!

Oncelikle basvuru yapmaktan baslayalim...Bir is ilanini gordugunuzde, insan kaynaklarinda özgeçmisi inceleyen kisinin, o ozgecmisi uzun uzun inceleme firsati yoktur. Hatta gorusmeye cagirip cagirmama karari bir kac dakikada alinir. Ozgecmis ne cok uzun, ne de cok kisa olmali. Bazi goruslere gore bir ozgecmis bir sayfayi gecmemeli deseler de, bence bir sayfaya sigdiracagim diye kirpilmis cumleler, sorumluluklar anlaminda cok da bir sey anlatmayan iş tanimlari, ozgecmisi inceleyen kisi uzerinde cok etki birakmaz. Tavsiyem hangi ise basvuruyorsaniz, ona özgü özgeçmis hazirlayin. Iş ilaninda yer alan anahtar kelimeleri, istenen ozellikleri, sahip oldugunuz ozelliklere gonderme yaparak tanimlamalari yapin.

Bir de sakin oradan buradan copy+paste yapmayin, ozgecmisinizi yazdiktan sonra bir kac kez siz okuyun ve etrafinizda yorum getirebilecek birileri varsa, fikirlerini sorun. Bazi ozgecmislerde oyle hatalar oluyor ki...Ornegin, bir cumlesi -mek, mak ile bitiyor; bir diger cumleri -yorum ekleri ile....Hadi bir örnek ile ozetleyelim...Egitmen adayi ozgecmisinde hata:

 Bla Bla Şirketi/ Kurumsal Egitmen
-Egitim sunumlarini hazirlama
-Egitim etkinlik raporlarini hazirliyorum...

Copy+paste kokan hareketler bunlar.

Ozgecmise koyulan fotografa da aman dikkat! Facebook'dan aşina oldugumuz, hani elini soyle karsiya dogru tutarsin ve boynunu kucuk emrah misali hafif saga yatirip kendi kendine fotograf cekme pozu var ya...Evet evet bildiniz o poz! Iste bazilari o fotograflari koyuyor. Veya bazilari bir kafede/ barda otururken kendince guzel/ karizmatik diye dusundukleri pozlari koyuyor. Guzellik yarismasina fotograf yollamiyoruz, giyinin bir beyaz gomlek, saclari fonleyin, assolist makyajindan siyrilin, olabildigince dogal ve bakimli halinizle fotograf cektirin. Erkek iseniz, tamam kirli sakal yakisiyor olabilir ama bir tras olun, bir kravat takin. Simdi ooo onyargi demeyin, kendinizi dusunun,facebooktan veya bir arkadasinizin albumlerini karistirirken ilk defa gordugunuz kisiler hakkinda illa ki tanimadan bir fikriniz olacaktir. Doğru ya da yanlış! Is gorusmelerini de oyle dusunun. Sizi karsinizdaki tanimiyor, once tanimak icin firsat verecek, ola ki o firsat dogdu, kendinizi tanitmaniz icin yine sinirli zamaniniz var. O yuzden olabildigince sansi kendinizden yana olmasi icin butun onlemleri alin.

Bir de ozgecmis hakkinda unutmadan soylemem gerekir, comic sans gibi yazi karakterleri ile yazmayin, fazlasiyla ciddiyetten uzak duruyor.

Is tecrubelerinize gelince, havali cumleler kuracagim diye, bilmediginiz yapmadiginiz isleri yazmayin, gorusmeye cagrilmak icin belki sansiniz olur ama ikinci gorusme icin malesef:( Karsinizdaki gorusmeci tecrubeli ise yaptiginiz veya yapmadiginiz seyleri kolayca fark edecektir.

Aklima gelen son konu da, malum devir torpil devri diyerek, hobileriniz bolumune "XYZ Partisi Genclik Kollari" yazmayin.

Şimdi diyeceksiniz ki ne çok sey var dikkat edilmesi gereken....Açikcasi oyle! Internette ozgecmis ornekleri diye aratinca bir suru ornek ciksa da bence herkesin ozgecmisi kendine ozgudur. Iş gorusmesine gidecek yol, iyi bir ozgecmisten gecer.

Devami gelecek...
fotokaynak

17 yorum:

  1. oldukca faydalı bır yazı olmus kesınlıkle katılıyorum her cumlene :)bırde su sunumdan sunuma gezenlerın (bende dahıl ama ben kısa kestım en ınternatıonallerı yazdım ) 6 sayfa kongre cıktısı olmasına ne dıyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birilerinin isine yarayacaksa ne ala:) Ay evet o sunum hazirlama olayi da isin zor kismi, bazen gercekten sunumlari inceliyorlar mi diye dusunuyorum. Yani kac kisiden sunum istiyorlar ne zaman vakit bulup da her satirini dusunerek yazdigin cumleyi inceliyorlar pek anlayamiyorum. Bence sunum hazirlatmaktan ziyade, ozellikle bazi pozisyonlarda bizzat sunumu yaptirmak gerekli.

      Sil
  2. Bu konuda bilgi vermeniz çok faydalı olmuş. Nice kardeşlerimiz standart özgeçmişlerle kendisini sınırlarken, dikkat gözden kaçabiliyor. Bazen standart bir özgeçmişin yanında, dikkat çekiçi bir giriş yazısı, bu işe duyulan isteğin bir şuur haline geldiğini ifade edebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Profösör guzel dusuncen icin tesekkur ederim. Aynen oyle bazen oyle cv formatlari oluyor ki okumadan insanin kapatasi geliyor. Yani insan az biraz özenir diye dusunmeden kendimi alamiyorum. Ama ozenle yazilmis ozgecmis de diger cvlerin arasindan hemen one cikiyor

      Sil
  3. nerden aklına geldi!
    ne kadar verimli bir post olmuş...
    işe girmeden önce saatlerimi verip hazırladığım cv'm aklıma geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esasinda isim bu:) Cok tesekkur ederim. Ben de bir ozgecmis hazirlayabilmek icin saatlerce dusunup dusunup yazardim. Sonucta ise girene kadar bu bir surec. Is bulana kadar, is aramak ve basvurmak icin gecen sureyi kisinin işi olarak gormesi gerekiyor

      Sil
  4. Gençler hemen okusun, çok güzel yazmışsın.

    YanıtlaSil
  5. sevgili Lulu,
    ik'da mıydın canım sen, bilmiyordum.
    birgün cesaret edip de devletten istifa edersem, aklımda olsun;)

    YanıtlaSil
  6. Evet Ezgicim IK'dayim. Her zaman seve seve yardimci olmaya calisırim. Ama yine de sunu soylemeden edemeyecegim, devlete girmissen cıkma:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili Lulu,
      ahh nereden girdim:D
      öyle çok duyuyorum ki "devlet bırakılır mı?!" tepkisini..
      çok zor olacak bırakmam, çok!

      Sil
  7. bir iş başvurusu yapacağım an bu yazıyı tekrar okucam lulucum :)

    YanıtlaSil
  8. Özellikle ilk iş tecrübesi için öyle çok şey var ki dikkat edilecek. Astronot seçer gibi seçiyorlar, grup mülakatları, yazılı sınavlar (ing ayrı yetenek testi ayrı). İnsan bir zaman sonra beziyor. Ama görüşmede de olsa başlarken de sabırlı olmak gerekiyor. Ben pazarlama son derece rekabetçi bir ortam diye tecrübe edinmek için stajla başladım, adı stajdı ama full time çalışıyordum sabrettim 10 ay şimdi o şirkette çalışıyorum. Bir yerden başlamak gerekiyor o veya bu şekilde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en hoslanmadigim mulakat turu grup mulakatidir.Sanki her sey yapmacikmis gibi gelir. Bezmemek konusunda cok dogru demissin, insan bir noktada alacaklarsa alsinlar artik ne olacaksa olsun diye dusunmeye basliyor malesef. Eger bir isi almayi cok istiyorsa bir insan, her asamada karsisindakine bunu hissettirmeli. Senin izledigin yol da cok dogru, pes etmemek gerekiyor, insan sonunda buyuk odulu aliyor

      Sil
  9. umarim ise yarar miacim:)

    YanıtlaSil
  10. Henüz hiç iş başvurusu yapmadım ama staj ararken o kadar çok yere başvurdum ki... Bu dediklerinin hepsine dikkat ettim ama abuk subuk tiplerin torpil vasıtasıyla nerelere girdiklerini gördüğümde şok oldum. Neyse ki kabul edildiğim staj gayet güzeldi. Ama iş ararken nde aynı durumla karşılaşabileceğimi bilmek gurur kırıcı gerçekten :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef torpil ulke gercegi olmus:( Bu konuda acikcasi elimden geldigince dik durmaya calisiyorum, ise uygun bir aday degilse,sirf torpilli diye, teklif etmiyorum. Simdi buyuk de konusmamak lazim, ileride mecbur kalir ederiz hayat bu belli olmaz:) Is basvurusu doneminde pes etme, her zaman karsina cikacaktir, onemli olan bir yerden baslaman, basladiktan sonra isinde iyisen er ya da gec hak ettigin yerlere gelirsin

      Sil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.