Sayfalar

25 Eylül 2011 Pazar

Iskender

Elif Safak'in her yerde gozumuze sokarcasina populer olan kitabi...Iskender...Daha onceki Ask kitabi da boyle olmustu. Migros'da boyum kadar dizmisler, kitapcilarda en cok satanlar listesinde, pazarda korsancilar bile bu kitabi soyleyerek satis yapiyorlar, Elif Safak'in Iskender'ini okumadiysan abla, kitap okuyorum deme ablaaaa:) O kadar populer yani. Ben yine aynisini yaptim, Ask kitabi da o kadar meshur olmustu ki, kitabi bilmeden kitaptan sogumustum. Simdi bir de bu kitabin kapagina gicik oldum.Niye boyle yapmis diye anlam veremedigim bir kapak, muhtemelen hepiniz gormussunuzdur. Kitap kapagini tasarlayanlar acaba okuyucuda hangi anlami cikarmalarini bekleyerek boyle bir kapak tasarladilar bilemiyorum. Muhtemelen kitabin icerigiyle ilgilidir dedim, ama yok o da degil veya oyleyse de kitap bitmis ben hala anlamamisim:(

Kitaba gelince, surukleyici bir dili var, diger Elif Safak'in kitaplarinda oldugu gibi. Bu kitabi Assos-Istanbul donus yolunda okumaya basladim, arkadasimin kitabiydi, tatilde o okudu, bitince benim de kitabim bitmisti, hemen bu kitabi okumaya basladim. Kitap o kadar surukleyiciydi ki, neredeyse cok uyuz bir yol arkadasina donustum, arkadasim soru sorarsa cevap veriyorum, geri kalan zamanlarda sadece kitap okuyorum. Istanbul'da inecegim yere yaklasinca, 7 sayfam kalmisti, o son sayfalari nasil okudum bilmiyorum.

Kitap biraz Bit Palas, biraz Baba ve Pic tadinda...Farkli karakterler, farkli yerler, farkli sorgulamalar ve aidiyet...Kitabin kurgusu cok iyi olmakla birlikte, kitaptaki karakterlerin anlatimi da oldukca basarili.

Kitabi okurken bir Pembe'ye uzuldum, bir Cemile'ye...Bazen onlari anlamaya calistim..Aradan o kadar zaman gecti ve hala aklima Cemile gelir ve uzulurum:(

Kitap kurgusu, karakteleriyle guzel, klasik bir Elif Safak kitabi. Ben keyif aldim.

Ve son cumle kitaptan, icimi acitan....

"En cok incittiklerimiz aslinda en cok sevdiklerimiz...". 

18 yorum:

  1. niye sadece bu kıtabın ortasında bana daral geldı kesın bende sorun var:)


    Blogumuzdakı cekılıse katılırsanız sevınırız:)

    http://waysofgrace.blogspot.com/2011/09/gracein-sizleri-havalara-ucuracak.html

    YanıtlaSil
  2. Ahh bende Cemile'ye çok üzülürüm.Kurgusu cidden çok iyiydi.

    YanıtlaSil
  3. canım seninle aynı şeyi düşünüyorum, o yüzden de kitabı almamıştım ama tatilde arkadaşımda vardı, 2 kitabım da beklediğimden erken bitince buna başladım :)
    ilk 100 sayfa filan içimi baydı ve arkadaşıma dedim ki bu böyle karamsar gidiyorsa okumak istemiyorum, deli miyim tatilde bunu çekmeye..:P oku oku büyük sürpriz var deyince de devam ettim ve gerçekten beğendim :)
    insan tüm karakterlerle empati kurabiliyor, bu da herhalde karakterleri tüm boyutlarıyla okuyucuya aktarmasından kaynaklanıyor..



    Wear A Smile!

    YanıtlaSil
  4. Migrosta kaç kere alsam mı almasam mı diye tereddüte düştüm ama bu popülerlik beni ittiği için şimdilil almayı düşünmüyorum:)

    Üzerinden zaman geçsin belki öyle okurum:)

    YanıtlaSil
  5. iskenderi okumadım o yüzden yorumlarını es geçtim canım :) blogunun teması çok güzel olmuş onu söylemeye geldim :)

    YanıtlaSil
  6. Kapak çok maskülen diyorlar ama bence güzel:)

    YanıtlaSil
  7. benim de vardır böyle önyargı yüzünden kayda değer görmediğim şeyler, biri de bu kitaplar işte :)
    Okumaya değer yani, denemek lazım ;)

    YanıtlaSil
  8. bende merak ediyordum esasında iyikid enk geldim bu postuna..yalnız göze sokulması benimde hoşuma gitmiyor açıkcası..

    YanıtlaSil
  9. benim de merak ettiğim bir kitap okumayı düşünüyoum... bana da beklerim;) http://editorist1783.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Kitabın genel kurgusunu ve kitabı çok sevdim ama son yüz sayfasında kitabın sonundaki süprizin bu kadar açık gözler önüne serilmesini anlayamadım. heycanı kaçtı sanki sonra. Benim annem iki kere öldü ve cemile londraya gitmeye karar verdiği kısımları sayesinde anında çözdüm olayı...

    YanıtlaSil
  11. şafakın son bikaç kitabını okumadım.

    son laf ne doğru ama.
    :)

    YanıtlaSil
  12. Grace: Birkac yerinde ben de sikilir gibi olmustum, ama biraz ilerleyince baya surukleyici gelmisti.

    Kirazli Sakiz: Ah Cemile ahh:(

    Wear a smile!: Ahsen'cim seninde durumun benim gibi olmus. Kitaplar bitince arkadasin kitabina baslama:) Hakikatten buyuk surprizdi, bir de karakterlere bazi yerlerde ne kadar haksiz da olsalar, anlayip hak verebiliyorsun, galiba bu yonunu sevdim.

    inanirsakolurbence: Ben de populerlestikce uzaklasiyorum bazi seylerden. Bence arayi uzatmadan okumalisin:)

    tubitos: Canim cok sevindim blogumun temasini begenmene:) Mutlu oldum valla!

    Bolat: Yaaa ben de maskulen bulanlardanim. Kapagi sevemedim:(

    Kuccukkurba:Onyargiliyim ben de bazen...Araya zaman aliyorum, onyargimi eritiyorum, sonra adim atiyorum:) Aynen oyle okumak lazim

    Gul/Inn: Aaa sevindim o zaman isine yaramasina:)

    Esra: Tabi ki gelirim:)

    Lalis: Alla alla benim de etrafimda kitabin sonunu anlayanlar olmus, ama ben anlamamistim:) O yuzden gayet keyif alarak okudum. Kitap bitince herilt yani dedim ama okurken anlamamis olmam iyi olmus

    deeptone: Ben de ara kitaplarindan bazilarini okumadim, ust uste okumustum bir kac kitabini. O zaman sikilmistim, ara verip okuyunca yine keyif almaya basladim. Son soz hep dusundugum bir seydir ve ne yazik ki dogrudur.

    YanıtlaSil
  13. şafak son zamanlarda edebiyatını bozdu. keşke sadece edebiyatçı olarak kalsaydı. biraz paraya kaydı. hafiften politikaya, düzene kaydı. eşi, fethullah gülenden yüklü para alıyor.

    audrey'li yazımı okudun mu.
    üç virjin çıkmazı.
    :)

    YanıtlaSil
  14. Deep: Ben de sirf politik oldugu icin okumadim bu kadini, ama zaman gecince dusuncelerini bir kenara koyup,yazilarini merak ettim. Elif Safak'i yillardir bilmeme ragmen, Ask romani ile bu kadar gec okumam tamamen tepkimdendir. Hala ayni sekilde dusunsem de yazdiklarini merak edip okuyorum. Ayrica, Audreyli yazini okudum. Cok eglenceli olmus, bu yazini atlamisim:( Iyi ki haber verdin de gece gece cok eglendim:)

    YanıtlaSil
  15. Kitap tasarımından anlamayan bir insan tasarlamıştır kesinlikle, bu şekilde canlı renkler kullanmaya çalışsada mahvetmiş tasarımı.

    Okusam mı, okumasam mı diye aralarda kaldım :)
    http://kacikturuncu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  16. beni guney kore'ye ucur: Evet kitaptan cok kapaktan konustugum icin bazen kendimi elestirsem de kesinlikle bu kapak olmamis:(

    Ama kurgusu guzel, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  17. en son cümleleri bende hala unutamadim cünkü cok dogru bir cümle.Bende bu kitabi okudum ve cok begendim ve suanda baba ve pici okuyorum bakalim begenecekmiyim :)

    Mein Blog/Blogum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baba ve pic de guzeldi. Elif Safak'in en cok sevdigim kitabi ise Ask'tir

      Sil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.