Sayfalar

21 Haziran 2011 Salı

Belgrad-Sırbistan

Cumartesi günü sabahın köründe kalktık. Kiraladığımız arabamıza atladık ve ver elini Belgrad.Keyifli bir yol, her yer yemyeşil. Gümrükten ve pasaport kontrolünden geçerken de bir sorun yaşamadık. Öğleden sonra Belgrad'daydık, otelimize eşyalarımızı bıraktıktan sonra, hemen kendimizi dışarı attık.Hava inanılmaz sıcaktı. Kesinlikle Antalya sıcağında geziyor gibiydik ara ara beynim sulandı diyebilirim.
Birkaç sene öncesinde İstanbul'da her yerde bu ineklerden vardı. Belgrad'da bu inekleri görünce aklıma geldi, hemen ben de bir fotoğraf çekileyim dedim:)

Gezilecek yerlerin kısa bir özeti yol tabelalarından.
Republic Square gezilecek yerlerden bir tanesi.


Meshur St. Sava Kilesesi. Bana biraz camiyi andırdı.
Akşam yemek yediğimiz sokak.Skadarlija. Keyifli bir akşam geçirmek isterseniz kesinlikle öneririm. Birbirinden güzel müzikler eşliğinde yemeğinizi yiyorsunuz. Belgrad deyince gezilmesi gereken listelerde yer alan bir sokak. Bizim otele çok yakındı. O yorgunluğun üzerine yemek yiyeceğimiz sokağın otelimize bu kadar yakın olması beni yeterince mutlu etti. Biz akşamı keyifli bir yerde oturup sohbet ederek geçirdik. Duyduğumuza göre Belgrad'da gece hayatı çok eğlenceli  ve hızlı imiş. Bence hızlı olması doğru olabilir, otelden aldığımız haritalarda bile verilen reklamlar striptiz kulupleri ile ilgili. Arz talep meselesi galiba. Etraftaki ülkelerden gelenler çokmuş. Neyse efendim, gidecekler zaten araştırır gider herhalde, ama söylemeden geçemeyeceğim bir şey var. Bu ırk başka bir şey. Kızı, erkeği hepsi manken gibi. Yağlanma desen sıfır, boy desen maşallah cinsinden:)
 Akşam sokaklarda öylesine gezerken sokak konserine denk geldik. Müziğin böyle bir evrensel yanı var, şarkının sözlerini anlamasanız da o an sizin için birşeyler ifade edebiliyor.
Ertesi gün de Belgrad Kale'sine gittik. Bir önceki gün o kadar sıcak olunca, kaleyi gezmek için erken saatlerde otelden çıktık. İyi ki de öyle yapmışız.Sava ve Tuna Nehir'lerinin birleştiği  yer.
Damat Ali Paşa Türbesi"Mora Fatihi". Tabelasında Türkçe olarak da bilgi vardı.


Anladığımız kadarıyla Sırpların bir savaşı kazanması ile bu heykel yapılmış. Daha sonra herkes tarafından görülebilsin diye kalemeydan denilen bu yerde yüksekçe bir yere koyulmuş.
Ve Belgrad gezimiz biter...

15 yorum:

  1. Canım Belgrad yemyeşil ve sevimli bir yer olarak görülüyor. St. Sava kilisesi gerçekten camiye benziyor :) bir de hep rusların adı çıkmış güzel diye sırplar da güzellikte onları aratmıyor sanırım :)

    YanıtlaSil
  2. Aynen oyle yemyesil. Ben bu kadar yesil olacagini beklemiyordum. Makedonya Sirbistan yolu cok keyifliydi. Sirplar da kesinlikle Ruslari aratmiyor. Baska bir guzeller:)

    YanıtlaSil
  3. Belgrad yemyeşil,doğayla başbaşa bir yer sanırım,ne güzel.

    Bu arada ineği görünce aklıma geldi benimde,her semtte vardı sanırım bu ineklerden,benim favorim cevahirdeki cemil ipekçinin bıyıklı ineğiydi hatta :))

    YanıtlaSil
  4. Rebelcim aynen oyle yollar yemyesil. Aaa Cemil Ipekcinin biyikligini ben de animsadim. Hakikatten komik ve sevimliydi

    YanıtlaSil
  5. yalniz cok ozendim. ozellikle de araba ile gitmis olmaniza.

    YanıtlaSil
  6. Gizemcim umarım sen de gitme imkanı bulursun. Ben de ilk defa araba ile sınırdan geçtim. Değişik bir tecrübe imiş.

    YanıtlaSil
  7. halil feyzioğlu9 Ocak 2012 19:27

    mrb arkdaslar bende belgrad a gıtmeyı dusunuyorum degısık bı macere olsun dıe hıc bılmedıgım bı ulkeye elımde harıtayla kesfetmek ıstıyorum ama bunun ıcın bıraz done toplamam lazım sehırde ulasım nasıl acaba fıyatları uygunmudur konaklamanın guvenlımıdır kac gun kalınsa yeterlıdır yardımcı olursanız sevınırım

    YanıtlaSil
  8. Halil Bey merhaba fiyatlar ortalama bir Avrupa sehri gibiydi. Sirbistan'da sadece Belgrad'i gordum. Elinizde harita ile yuruyerek kesif yapabileceginiz bir sehir. Sehir bana guvenli gelmisti fakat bildiginiz gibi her yeri oyledir diye bir genelleme yapmak dogru olmaz. Kaldiginiz otelde sehir haritasini edinirseniz, cok rahat sehri kesfedebilirsiniz. Sadece bu sehir icin 2 gun yeterli olur dusuncesindeyim. Sunu unutmamak da fayda var, bir sehri en guzel ogrenmenin yolu orada uzun zaman gecirmek, 2 gun gibi kisa surede sadece sehir hakkinda on bilgi sahibi oluyorsunuz. Umarim yardimci olabilmisimdir.Simdiden iyi gezmeler

    YanıtlaSil
  9. halil bey ben 24 şubatta bır arkadasımla gıdecegım 29 subatta donecegız oraya iş araştırması ıcın gıdecegız yaklasık 2 haftadır arastırıyorum cok keyıflı gececegını dusunuyorum sızınde bıze katılmanızı ısterdım ancak planlarımız cakışa bılır biz iş araştırması yapacagız tabıkı gezerek bıraz halkın nabzını olcecegımz dukkan ve ev kıraları arastracagız felan fılan yanı BIRDE ARKADASLAR SIRBISTANA GIDEN ARKADASLARIN BIZE UYARILARI GEZI NOTLARI GEREKIO NETTE BIRKACTANE BULDUM AMA TATMINKAR DEILDI YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM MAİL. ADRESİM:isatatar@yahoo.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeşim tecrübelerini benimle paylaşırsan sevinirim..ben de belgrad ta iş yapmayı düşünüyorum..

      Sil
  10. isa kardeşim tecrübelerini benimle paylaş lütfen...bende belgrad ta iş yapmayı düşünüyorum..ev kiraları ne kadar acaba..?

    YanıtlaSil
  11. Ben eylül ayında, bosna hersek e gittim ve güzelliği karşısında gerçektende, dehşete düşülmeyecek bir ülke değildi.. Özellikle, saraybosna mostar arasını trenle gidip, otobüsle dönünce insan yeşile ve yaradanın sanatına doyuyor.. Yolda okadar çok çokgüzel demişimki, biri dayanamıyıp, excuse me, what does çok güzel means dedi hehe.. Ben türkiyenin kars, ığdır, ardahan ve artvin dışındaki bütün illerini dolaştım, yok böyle bir güzellik.. Ancak, saraybosna ve mostardaki her devlet binasının bahçeşi, her sokak başı binlerce şehit mezarını ve halen her binada olan kurşun ve havan topu izlerini görünce, savaşı daha dün bitmiş gibi hissettim.. Aradan 4 ay geçti.. Ama ben halen sanki o savaşta imişim gibi hissediyorum, bu yüzden, sırplara karşı çok kinliyim, çok merak etmeme rağmen, nasıl gidecem bilmiyorum sırbistana.. Sanırım çok duygusalım.. Sıriyeye en az15-16 sefer arabamla gittim.. Çok arkadaşım oldu orda.. Şimdi o gezdiğim sokaklar, gittiğim yerleri paramparça tv de izlerken çok kötü oluyorum..

    YanıtlaSil
  12. Bosna'yi ben de merak ediyorum, savastan cikan bir ulke olarak ben bir tek Lubnan'i gordum, ilk defa gorunce insanin kani donuyor, yani hala mermi izleri ile yikilmis binalariyla hayat nasil normal bir sekilde devam etmeye basliyor, garip bir his, insan anlayamiyor. O kadar cok guzel deyince, demek ki gercekten cok guzel, dunyada gidip gorulmesi gereken bir suru yer, ama bazi yerler ozellikle iz birakiyor

    YanıtlaSil
  13. LuLu hanım merhabalar, ekim 9 da bende kısmetse sırbistandayım. Tavsiyeleriniz nerelerde yemek yemeliyiz? Bir kaç tavsiye verirseniz sevinirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Komik değil mi fotoğraf çekilip kendi yüzünü buzlamak :)

    YanıtlaSil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.