Sayfalar

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Güle Güle Balkanlar

Balkanlar gezisi ile ilgili yazılarımın sonuna gelmişken, gidecek olanlar için hap gibi bir özet geçip bu yazıyı sonlandırayım dedim.

1. Balkanlar'ın doğası muhteşem, özellikle Sırbistan ve Bosna Hersek'in kuzey doğu bölümleri oldukça yeşil ve dağların arasından geçen ırmaklar da tablo gibi insanı büyülüyor.

2. Balkanlarda yollar genellikle virajlı, motosiklet sevenler için ideal, asfalt kalitesi de iyi. Hız sınırı düşük olduğu için Türkiye'de otobandan gidersem 2 saatte varırım mantığını Balkanlar geziniz sırasında 2 ile çarparak düşünmenizde fayda var.

3. Balkanlarda Hristiyan mezarlıkları çok güzel, bu kadar iç açıcı rengarenk mezarlıklar görmedim. Fransa'da Montparnesse'daki mezarlıktan çok etkilenmiştim büyüklüğünden yeşilliğinden, resmen park gibi huzurlu oluşundan burada ise  her mezara bırakılmış rengarenk yapma çiçekleri görünce, siyah mezar taşlarının insanı korkutmayan huzurlu halini sevdim.

4. Belgrad'ın kızına erkeğine fazlasıyla torpil geçilmiş. Yok böyle güzellik diyebilirim. Bence Ruslara, Ukraynalılara güzel diyenler Belgrad'a gitmeden konuşmalılar.

5. Balkanlar'da yol kenarlarında çiçekli mezar taşları gibi şeyler görmeniz mümkün. İlk gittiğimde şaşırmıştım, yolda o noktada kaza yapıp ölenler anısına yapılıyormuş.

6. Kotor'a gidenler Stari Milini'de deniz ürünleri ziyafeti çekmeliler fiyatları çok ucuz değil ama ambiyans ve yemek kalitesi anlamında bence değer.

9. Kotor'da feribotu görüp gaza gelmemeli, Kotor''dan Budva'ya kadar olan yolu deniz kenarında ince çizgi ile gösterilmiş yoldan giderek gezilmeli, evlerin güzelliğine hayran kalmalı ve buraların hala turist akınına uğramamış olmasına şükredilmeli.

10. Saraybosna'da börekten ve cevabi denilen köftelerden yenmeli, yanında yoğurt denilen ayranımsı şeyden içmeli

11. Balkanlar gezisini arabayla yapacak olanlar bence otel rezervasyonu yaptırmamalı, gezdikçe aaa burası çok güzelmiş dediği yerde kalmalı, interneti olan cep telefonunuz varsa zaten booking.com sayesinde ucuz ve uygun otelleri bulabilirsiniz.

12. Ülkeler birbirine geçmiş gibi, bir ülkeden diğerine geçme de sıkıntı yok, eğer Schengen vizeniz varsa buralara kadar gelmişken bir de Dubrovnik'i görmeli. Biz geçemedik içimizde kaldı.

13. Hangi ülkeye gidilirse ilk iş o ülkenin haritası alınmalı ve gezilecek yerlerden seçme yaparak gezilmeli....

Şimdilik aklımda kalanlar bunlar. Balkanlar gezimiz çok güzeldi. Hazır vize istemiyorken, bu güzel ülkeleri keşfetmek lazım... Bol gezili günler ve güle güle Balkanlar....

9 yorum:

  1. yolda ölenlerin anısına yapılan çiçekli taşların fotosunu merak ettim zira fikir çok anlamlı ve duygusal! gezmeli sanırım bu kadar yakın olduğumuz cenneti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meyracım bir ara ben fotosunu yayınlayayım gerçekten çok duygulal.

      Sil
  2. Canım bazı postlarını hayretler içinde, ve üzüntüyle okumuştum..Ama yinede oraları anlatman hoşuma gidiyordu, bitmesine üzüldüm..Neyse yeni yerler bekleriz şekerim biz gidemiyoruz siz anlatınız :) haa Foto çok hoş;) sevgiler canım size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tatilin bitmesine üzüldüm. keşke hep gezsem ve hep yazsam...Çınar biraz büyüsün o zaman siz de gidersiniz

      Sil
  3. Süpersin! :) Kurban Bayramı için düşünüyoruz Balkanlar'ı bakalım.. Diğer postlarına göz gezdirdim ama şimdi detaylı okumuyorum. Zamanı gelince hepsini tek tek okuyup, notlar alacağım kesinlikle. Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa az kalmış, kurban bayramı baya uzun, daha çok yer keşfedebilirsiniz. Dubrovnik günlük vize vermeye başlayacakmış galiba vizen yoksa aklında olsun araştırmakta fayda var

      Sil
  4. Ah bütün Balkanlar yazılarını okudum ama tek tek yorum yazamadım :(
    aklımda olmamasına rağmen Balkanlara gitme, gezme, görme arzusu doğurdun içimde Lulum :D

    YanıtlaSil
  5. sevgili Lulu,
    ne güzel gezmişsiniz!
    3 yıl oldu gideli, hala canlı hatıralarım.
    ve aynen senin gibi herkese tavsiye ediyorum "hazır vize yokken mutlaka gidin görün" diye;)

    YanıtlaSil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.