Sayfalar

8 Ocak 2011 Cumartesi

Kendi Kolunu Kor Cakiyla Kesebilir misin?

Sorumun cevabi ilk bakista net `Ben kesemem`. Ama sartlar degisince, hayatta kalmak soz konusu olunca, insan denilen mahlukat herseyi yapabilir. -ki yapmis da... ABD'li dagci Aron Ralston 1 Mayis 2003'de kimseye haber vermeden gittigi kanyon tirmanisinda dengesini kaybeder ve duser ve sag kolu buyuk bir kayanin altinda kalacak sekilde sikisir. Bir sure yanindaki suyu idareli bir sekilde icerek hayatta kalmaya calisir ve bir sure sonra oradan kurtulmanin tek yolunun kolunu kesmekten gectigini anlar. Iki gun bekler ve sonra kor bir cakiyla her an acinin dibine vurarak yavas yavas kolunu kesmeye baslar. Sira kemikleri kesmeye gelince, elindeki kor caki vazifesini yapamaz ve artik olumu beklemeye baslar. Yanindaki kayaya da adini, soyadini, dogum tarihini ve tahmini olum tarihini yazar. Bir sure sonra vucudunu farkli yonlere ittirmeyi denediginde kolunu kirabilecegini fark eder ve bir bucuk saatlik ugrasin sonunda kolunu kirmayi basarir ve tendon ve sinirlerini keser, kolunu dirseginden ayirdiktan sonra, o halde metrelerce yukseklige tirmanir ve sans eseri baska dagcilarla karsilasir...
Yazarken bile icim urperdi.Adam simdi cesaret uzerine konferanslar veriyormus. Vermez mi diyesim var? Filmi cekilmis(127 saat), 28 Ocak'ta gosterime girecekmis. Yonetmenligini de Danny Boyle ustlenmis. Hani 'Slumdog Millionaire filmiyle tanidigimiz yonetmen. Bence konu cok ilginc, yasanmis olmasi ise insanin dusunurken bile sinirlarini zorluyor. Oyle degil mi? Yani sen olsan, kendi kolunu kor cakiyla kesebilir misin? Hayir mi? Bir daha dusun!

2 yorum:

  1. Ben de bir süre önce izledim bu filmi.
    İzlerken kafamı çevirdiğim sahnelerin gerçek olduğunu okuyunca bir süre atamadım üzerimden yaşadığım şoku.
    Evet hayatta kalma dürtüsü insana kendi kolunu bile kestirebiliyor.
    Bir de artık bir yere giderken haber bırakma konusunda daha hassasım itiraf edeyim :p

    YanıtlaSil
  2. Lucy Van Pelt ben daha izlemedim, ama cok merak ediyorum, konusu bir hayli ilginc. Hele yasanmis olmasi daha da cekici kiliyor. Tespit ise cok dogru, bir yere giderken muhakkak birilerine haber vermek gerek.

    YanıtlaSil

Yazımı okuduysan, yorum bırakman beni mutlu eder.